“Brabants Besten zijn ondernemers die door gedeputeerde Bert Pauli van de provincie Noord-Brabant zijn benoemd tot Ambassadeur Innovatief Werkgeverschap. Zij geven het goede voorbeeld op het terrein van sociale innovatie en/of inclusief werkgeverschap. En ze blinken uit in de manier waarop zij hun medewerkers op vernieuwende wijze inzetten en de potentie van de Brabantse beroepsbevolking benutten. Daarnaast investeren zij in hun medewerkers door hen te laten (door-)leren.

Henk van Grinsven, directeur van Raak Staal te Tilburg is zo’n bevlogen entrepeneur. Ik sprak Henk op Wereldgehandicaptendag (3-12-2015) en vroeg hem wat hem drijft om mensen die een steuntje in de rug nodig hebben om terug te komen in de maatschappij dat steuntje ook daadwerkelijk te geven.

Henk geeft aan: “Iedereen krijgt bij van Raak Staal een kans! Of je nou vluchteling bent, een 55-plusser of uit de schuldsanering komt, wij nemen iedereen serieus”. “Iedere medewerker heeft bij ons zijn eigen verantwoordelijkheid en ieders bijdrage is even wezenlijk voor een goed (eind)resultaat!”.

Bij van Raak Staal hebben ze dit zelfs bewezen in een businesscase: Zij hebben gemerkt dat wanneer je mensen beter laat samenwerken ze samen geen 200%, maar zelfs tot 250% kunnen produceren.

Henk is regelmatig aanwezig bij diverse bijeenkomsten waar gesproken wordt over participatie en het gebruik maken van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daar merkt hij dat bedrijven het soms nog steeds lastig vinden om in hun eigen organisatie de mogelijkheden te zien. “Vaak hoor ik dan; dat past niet in mijn bedrijf, daar heb ik geen ruimte voor. Maar wanneer ik dan een voorbeeld geef expliciet voor binnen hun eigen bedrijf, merk je dat ze ineens het licht gaan zien!”

“Daarom vind ik het zo leuk om Ambassadeur van Brabants Besten te zijn, zodat ik dit aan zoveel meer bedrijven kan uitdragen, want ook jij had zomaar die vluchteling of persoon uit de schuldsanering kunnen zijn, houden wij elkaar hier graag voor!”

Wil jij ook eens met Henk in gesprek, schroom dan niet en neem contact op via mij of rechtstreeks met Henk via: hvgrinsven@vanraakstaal.nl.”

Bron: Nieuwsbrief ABN AMRO
Auteur: Karin van der Haar, Participatie Adviseur ABN-AMRO