‘De Verspillingsfabriek in Veghel gaat vanaf maart in productie. Het bedrijf van cateraar Hutten gaat afgeschreven voedsel verwerken in bruikbare producten zoals pastasauzen, soepen en ragout. Het gaat dan om bijvoorbeeld prima eetbare tomaten, paprika’s of uien die niet de juiste maat of kleur hebben voor de supermarkten of de horeca.

Ook producten die op de veiling veel te weinig opbrengen en eigenlijk zouden worden doorgedraaid, worden gebruikt. “In Nederland wordt in totaal voor 5 miljard euro aan voedsel verspild per jaar”, weet directeur Corien Poederbach. “Dat vinden we ontzettend jammer. We gaan de groenten dus weer verwerken in eetbare producten.”

Inmiddels lopen er gesprekken met supermarkten maar ook cateraars en horeca-bedrijven om tot afspraken te komen voor de verkoop. “Met ten minste één supermarkt gaan we sowieso in zee.” Welke grootgrutter het merk ‘Barstensvol’ gaat verkopen, houdt Poederbach nog even voor zich.

Niet alleen het voedsel krijgt een tweede kans
De Verspillingsfabriek past overigens het idee van hergebruik breder toe. “We zitten in een gebouw dat tien jaar leeg stond en dat hebben we passend gemaakt. De spullen in de kantoren zijn ook tweedehands, bijvoorbeeld van marktplaats. En het personeel zien we als mensen met onbenut talent.”

Poederbach heeft uiteindelijk vijftig tot zestig mensen nodig in de Verspillingsfabriek en dat zijn mensen die moeilijk aan werk komen en wat extra begeleiding nodig hebben. “Dat betekent dat het productieproces weer wat duurder wordt en daarmee ook het product. Maar dit is de manier waarop we willen werken.”‘

Bron: Omroep Brabant

Meer weten over de Verspillingsfabriek? Op 18 februari spreekt Bob Hutten in radioprogramma Booming Brabant van Omroep Brabant. Klik hier om mee te luisteren.