Op 13 april presenteerden 11 Brabantse student companies hun bedrijf in een tentoonstelling, interviews met de jury en in een pitch in het provinciehuis. De jury koos Lumin8 (MBO) en TrueTaste (HBO) als winnaars van de regiofinale van Noord-Brabant. Afgelopen half jaar werden de studenten uitgedaagd om in een groepjes een onderneming op te richten. Ze verdeelden functies, bepaalden hun doelgroep, brainstormden over hun product, schreven een ondernemingsplan, verkochten aandelen en hun product en zorgden voor een financieel overzicht. Met hun student company doen ze ook mee aan een internationale wedstrijd voor studentenondernemingen. De beste elf MBO- en HBO-ondernemingen van Noord-Brabant deden mee aan de regiofinale.

 

De Jury

De jury voor het MBO bestond uit Marco Kluwen (Mamaloes Babyshop) en Brabants Besten Loes de Volder (Mamaloes Babyshop) , Rob Jansen (Chain Logistics) en Hans Raaijmakers (Gascogne). Voor het HBO waren de juryleden Brabants Besten Hetty van Veghel (Van Veghel Packaging),  Mark Menting (Smart Robotics) en Tom te Riele (T.O.M.). Maarten Verbunt (Star Valley) praatte als dagvoorzitter het programma aan elkaar.

 

Brabants Beste Mark Menting over ondernemen

Mark Menting trapte de bijeenkomst af met zijn verhaal over ondernemen. Menting vertelde: “vroeger speelde ik altijd al ‘bedrijfje spelen’ met mijn broer.” Twee jaar geleden midden in roerige tijden durfde hij de stap te nemen om met zijn compagnon Smart Robotics op te richten, het eerste uitzendbureau voor robots. Het enthousiasme dat hij voelt voor ondernemen, wil hij graag delen met de zaal: “Ik zou tegen iedereen willen zeggen om hun idee uit te proberen”.

 

MBO-ondernemingen

Lumin8 presenteerde hun penta-designlamp van bamboo met LED-verlichting, Vonk hun prototype van een knijpkat-fietslampje met accu om iedereen te voorzien van duurzame fietsverlichting. De onderneming Kick brachten hun multikick-meubel  voor boeken, tablet en meer aan de man. De onderneming verkocht al verschillende meubels in hun webshop en liggen goed op koers voor het break-evenpunt. Watt if prees hun lamp aan die door een magneet blijft zweven. Snipheet wilde met hun onderneming iets doen tegen de plastic soep. Zij kochten gerecyclede plastic korrels in die  omgevormd kunnen worden tot nieuw materiaal, waar zij onder andere een klok mee maakten. Loos heeft eenzelfde soort ideologie achter hun product. Hun product cellulose wordt gemaakt van gerecycled wc-papier waar ze bijvoorbeeld beton mee kunnen maken of stenen oppervlakten.

 

HBO-ondernemingen

Voor het HBO waren er vijf ondernemingen in de race. Careblue bedacht de coolbrace die de gevoelstemperatuur aanpast en zo voor verkoeling voor ouderen zorgt. Truetaste presenteerde een geurring voor om flesjes. Hun filosofie: 80% van onze smaak wordt bepaald door geur met een geurring kun je de smaak aanpassen van water terwijl je het gevoel hebt iets anders te drinken. De onderneming Herdenkingsalbum bedacht een online pagina waar dierbaren foto’s en tekst kunnen uploaden dat zijzelf omvormen tot een mooi boek. Liba fietste letterlijk de zaal binnen om hun fietsenrek voor sportfietsen aan te prijzen. Cleanwatches sloot de rij af met hun reinigingspakket voor horloges.

 

Jury-oordeel

Na een flink beraad koos de jury voor het MBO de volgende winnaars. Kick belandde op de derde plek, Snipheet verdiende een tweede plek en Lumin8 won de wedstrijd. Voor de HBO-ondernemingen gaf de jury Clean Watches de derde plaats. Herdenkingsalbum kreeg de tweede plaats en TrueTaste eindigde op de eerste plek van de HBO-regiofinale van Noord-Brabant.

 

De winnaars kwalificeerden zich voor de halve finale in Amsterdam. Uiteindelijk vindt de internationale finale voor MBO plaats in Brussel en voor HBO in Helsinki. Benieuwd naar het vervolg van de wedstrijd? Blijf op de hoogte via jongondernemen.nl