In 2015 startten Mark Menting en zijn compagnon Heico Sandee Smart Robotics, een uitzendbureau voor robots. Smart Robotics was afgelopen weken regelmatig in het nieuws vanwege de plannen voor een robotacademie. NOS, Brandpunt, The Reshoring Connection en Omroep Brabant besteedden aandacht aan het plan om 30.000 mensen te trainen in de omgang met robots.

……………………………………………………………………………………………………………………………….

De sociaal maatschappelijke discussie over de komst van robots en de impact daarvan op mens en maatschappij is al een tijd gaande. Een veelgehoorde vraag is: zijn robots een kans of een bedreiging? . Het lijkt wel of het gaat om de vraag: ben je voor of tegen de komst van robots?Een mooi voorbeeld van een polariserende discussie?

Voor of tegen

Volgens mij gaat het niet om de vraag ben je voor of ben je tegen. Het is veel belangrijker om aandacht te besteden aan de vraag: hoe geef ik de komst van robots  handen en voeten en wat betekent dit voor mij?” Toegegeven, een antwoord geven op deze vraag is lastig. Vandaag lees je een rapport over de vernietiging van banen door de komst van robots, morgen krijg je een rapport met een tegengestelde uitkomst. Wat is überhaupt de definitie van een robot? Je kunt jezelf ook de vraag stellen welke vraag nu eigenlijk relevant is. In een maatschappij waarin veranderingen steeds sneller gaan is het belangrijk om bij te blijven. Een leven lang leren is geen vage modekreet maar bittere noodzaak.

Als je stil blijft staan dan is dat een keuze. Wel of niet bijblijven met technologische ontwikkelingen is aan jou. Maar zeg nu zelf, wie heeft er vandaag de dag geen mobiele telefoon? We baseren onze keuzes op hetgeen  we willen en kennen, een referentiekader gebaseerd op ervaringen uit het verleden. Maar wat als er iets nieuws bijkomt, iets dat je nog niet eerder hebt ervaren. Een gebrek aan voorstellingsvermogen? Wie kon 20 jaar geleden het beroep “app-ontwikkelaar” voorzien? Technologische  ontwikkeling brengt verandering, dat is een ding dat zeker is. Kunnen we ons voorstellen wat die verandering betekent? Nee, niet altijd…Dat neemt niet weg dat een ieder binnen zijn eigen kunnen en vermogen de verantwoordelijk moet nemen om deze verandering een plekje te kunnen geven. Verandering is de enige constante…

De handen ineen slaan

De robots komen… en nu? Wat mij betreft is het antwoord dat we de handen ineen slaan. Technologische en sociale innovatie dienen hand in hand te gaan. Binnen bedrijven is de impact van robots op de werkvloer een onderwerp van iedereen, van productiemedewerker tot directie, van voorstanders tot tegenstanders en alle smaakjes daartussenin. Of de komst van robots leidt tot de creatie van kansen hangt mede af van welk perspectief je kiest. Hoe mooi is het om dankzij robots productie terug te halen en te behouden in Brabant? Bovenop onze eigen ideeën en middelen hebben we het goede nieuws ontvangen dat de Provincie Noord Brabant dit initiatief financieel gaat steunen. Tijd om de arbeidsmarkt in beweging te krijgen. Dat schept extra vertrouwen en mogelijkheden!

Brabant is mijns inziens bij uitstek de provincie die zowel op het gebied van technologische innovatie, sociale innovatie en politieke betrokkenheid de kracht heeft om deze verandering te begeleiden en te bewerkstelligen. Een provincie met een coöperatief en ondernemend karakter. Maar verandering gaat niet vanzelf en wachten tot iemand anders in beweging komt is geen optie. Dus wat doe je als ondernemer dan? Dan zet je de boel zelf in beweging en start je een robotacademie om aandacht te besteden aan de samenwerking tussen mens en robot…