Brabants Besten en dan…

“Wil je ambassadeur voor Brabant Besten zijn? Je hoeft eigenlijk alleen anderen maar te enthousiasmeren met wat je doet binnen je bedrijf ”. Het is verassend om te ervaren dat de dingen die ik zelf heel gewoon vind als inspiratie voor anderen kan dienen.
Na de formele benoeming op het provinciehuis door gedeputeerde Bert Pauli ga ik samen met 45 interessante ondernemers de rol van Brabants Beste verder vormgeven. Het brengt me in contact met aardige mensen,  ik leer veel en gaandeweg wordt het steeds leuker. Maar dit verhaal, gaat uiteindelijk niet over mij. Het gaat over mensen die momenteel wel willen werken maar er de kans nog niet voor krijgen. De cliënten uit de bijstand.

De stand van de bijstand…

Ambassadeur Toine van de Ven van Capi Europe in Tilburg sprak zich al eerder uit “…weet jij wel hoeveel uren arbeid in de bijstand verstopt zitten…”. Hij heeft gelijk en dus heb ik dat thema opgepakt in onze gemeente Landerd (Zeeland, Schaijk c.s.).
Iedere gemeente heeft een aantal bijstandsgerechtigden. Dat is meestal een diverse groep onder te verdelen in segmenten als: het ‘granieten’ bestand (mensen die al jaren in de bijstand zitten), mensen met een vluchtelingen status die de taal niet machtig zijn maar ook jonge mensen die op één of andere manier beschadigd of teleurgesteld zijn geraakt in eerdere pogingen om te werken. Vooral de twee laatstgenoemde categorieën hebben mijn interesse.

Een andere wereld…
Tijdens een bezoek van B&W aan ons bedrijf raakte ik aan de praat met de burgemeester en de wethouder over het aan het werk helpen van bijstandsgerechtigden. We concludeerden dat er meer mogelijk is dan nu gebeurt, en dat samenwerking tussen gemeente en bedrijven daarbij van cruciaal belang is. Dus sprak ik met hen af dat ik op het gemeentehuis eens zou praten met de verantwoordelijke ambtenaren. Op een regenachtige donderdagochtend in november toog ik naar het gemeentehuis. Het werd een leerzame ochtend voor iedereen. Ik was verbaasd over de kennis in onze gemeente. De 2 verantwoordelijken voor Sociale Zaken Femke Eijmans en Judith Stevens weten goed wat er speelt en wie wat kan in de bijstand. Ook zijn er regelingen als proefplaatsingen, werkervaringsplaatsen, etc. Er ging een wereld voor mij open.

eric-riegen-foto-bij-blog-benw

Spreek een ondernemer aan als ondernemer…
“Waarom krijgen jullie dit zo moeilijk voor het voetlicht?”, vraag ik Femke en Judith? De dames vertellen mij hoe zij ondernemers in de regio aanspreken. Dat is bescheiden, bijna schoorvoetend, terwijl dat mijns inziens helemaal niet hoeft want ze hebben een steengoed aanbod. “De economie trekt aan en veel bedrijven hebben het gelukkig een stuk drukker dan voorheen. De gemeente kan nu langskomen met ‘verlossing zonder risico’, want je kunt als ondernemer een nieuwe collega verwelkomen en elkaar goed leren kennen in een periode van 3 maanden met behoud van uitkering! Hoe mooi is dat!” geef ik de twee professionals aan. En dan gaat er bij hen een wereld op. De wereld van de ondernemer en de taal die hij of zij bezigt. We bedenken samen nieuwe manieren om bijstandsgerechtigden aan een baan te helpen. Daarbij sneuvelt ook de term jobcoach. Dat is een persoonlijke begeleider van een bijstandsgerechtigde. We komen erachter dat deze term de lading helemaal niet dekt. De coaching op de job doet de ondernemer immers zelf wel. De coaching buiten het werk daar gaat het om. Is er iemand als een relatie wordt verbroken of die iemand helpt met zijn financiën? Femke en Judith dopen de rol terplekke om tot lifecoach. Dat dekt de lading beter en het spreekt mij, als ondernemer, ook veel meer aan.

Het vervolg
Lachend gaan we uit elkaar en we spreken af dat we elkaar vaker spreken over de ‘marketing’ van de gemeente. Zij gaan aan de slag met goede profielen ‘verlossers zonder risico’ en ik ga nog een keer mee op bedrijfsbezoek. Brabants Besten…. Het wordt steeds leuker.

Bron: Eric Riegen, Barry Emons Aangepast Spelmateriaal BV